Een spannende tijd: eindexamens

Nu mijn broertje in zijn laatste jaar van de havo zit, is hij zich al druk aan het voorbereiden voor de eindexamens. In juni is het namelijk zo ver, dan zal hij de laatste toetsen van de middelbare school maken en hopelijk natuurlijk slagen. Ik zie hem de laatste weken steeds meer met zijn neus in de boeken zitten en keihard blokken voor die toetsen. Af en toe vraagt hij mij om hem te overhoren. Eerlijk gezegd heb ik enorme bewondering voor de middelbare scholieren en hoe breed alle theorie is die zij moeten leren. Veel van de dingen die ik hem vraag weet ik zelf niet eens. Het doet me denken aan mijn eigen examenperiode, toen mijn ouders iedere dag de klos waren met overhoren omdat ik bang was om te falen. Mijn cijfers waren namelijk niet heel hoog, dus veel te compenseren had ik niet. Helaas kwam ik 0,03 punten tekort en moest ik mijn examen Frans en Geschiedenis herkansen. Nu er zoveel druk op lag, lukte het mij niet meer goed om te leren. Voor iedereen die dit herkent, heb ik hier een aantal tips.

Examentraining

Voor mijn herkansingen was ik zo bang om te falen, dat ik hulp nodig had bij het voorbereiden. Ik heb daarom een examentraining Havo gedaan. Met behulp van een speciaal ontwikkeld lesprogramma wordt je zo goed voorbereid op het examen. Wat hierbij enorm fijn is, is de persoonlijke begeleiding. Je leert hoe je de examenstof moet structureren. Hier heb ik nog steeds baat bij, omdat het soms lastig is om met zoveel theorie de rode draad erin te blijven volgen. Je oefent daarnaast wat examenopgaven, waardoor je gelijk te weten komt hoe goed je de theorie beheerst en waar je nog wat extra aandacht aan moet besteden.

Zelf doen

Uiteindelijk moet je het examen zelf maken en jezelf voorbereiden. Een rustige omgeving is hiervoor erg belangrijk. Zo kun je bijvoorbeeld op je slaapkamer leren of in de bibliotheek. Zet je telefoon uit, luister geen muziek en leg alle spullen die je kunnen afleiden weg. Na ongeveer 1,5 uur is het tijd voor een korte pauze. Meestal ben je niet voor een langere tijd geconcentreerd en na een pauze kun je weer met frisse moed verder gaan. In je pauze neem je wat te eten, luister je naar een lekker muziekje en/of loop je een rondje. Probeer de stof zoveel mogelijk te begrijpen in plaats van in je hoofd te stampen, zo onthoud je het een stuk beter. Ga niet te lang door met leren, maar zorg juist dat je de nacht voor het examen voldoende nachtrust hebt. Pak je tas de dag van tevoren al in, zodat je zeker weet dat je niets vergeet. Vertrouw op jezelf en op wat jij hebt geleerd, want met een zelfverzekerd gevoel ga je een stuk relaxter het examen in!

Posts created 16

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven