Gaat de tuin op de schop? Gebruik dan een hoge kwaliteit tuinhout!

Het klusseizoen is in volle gang. Zo voelt het misschien buiten nog niet, maar juist dit is het moment om lekker de tuin op de schop te nemen. De een maakt hier een groter project van dan de ander. Zo weet ik van mijn buren dat ze alleen een beetje onkruid weghalen en de tuin set schoonmaken. Zelf heb ik iets grotere plannen. Ik ben namelijk van plan een houten schuurt, poortdeur en schutting neer te zetten. Dit project heeft veel te lang op zich laten wachten. Net zoals elke Nederlander doe ik voordat ik iets koop goed onderzoek naar het materiaal dat ik wil gebruiken. Als snel las ik over Douglas hout. Je zou denken hout is hout, maar dat is zeker niet waar. Er zijn ontzettend veel vormen van tuinhout en vandaag zal ik daar iets meer over vertellen.

 

Eigenlijk is alles tuinhout.

Sinds 1994 zijn er verschillende duurzaamheid-categorieën opgesteld. Het gaat dan vooral om de kwaliteit van het hout en waar het vandaan komt. Duurzaamheid heeft te maken met hoelang het hout blijft staan, maar ook met de reis die het heeft moeten maken voordat het jouw houten poortdeur is. In de eerste categorie vind je de minst duurzame tuinhout soorten. Deze palen blijven tussen de 1 en 25 jaar staan. Er is dus geen garantie dat de paal ook echt langer dan een jaar goed blijft. In de tweede categorie vinden we vooral veel tropisch hardhout. Dit houdt gaat minimaal 15 jaar mee. Dat maakt het al een stuk duurzamer. Zelf ga ik gebruik maken van hout uit de derde categorie, namelijk Douglas hout. Deze vorm van tuinhout is erg goed voor bijvoorbeeld een schutting of een houten poortdeur. Tuinhout in deze categorie gaat tussen de 10 en 15 jaar mee. Doordat het buiten en in de aarde staat heb je veel sneller last van schimmels. De hoogste twee gradaties gaan om houtsoorten zoals appel, essen, en wilgen. Een betere kwaliteit hout dat dit wordt het niet.

 

Stevig en duurzaam

Ik denk dat ik de perfecte mix van stevigheid en duurzaamheid heb gevonden. De hogere gradaties zijn ook vaker minder goed geschikt voor buitengebruik, zeker in de vorm van een schutting. Tuinhout is dus een heel breed begrip en je hebt eigenlijk zeeën aan keuzes. Mocht jij deze zomer ook een nieuwe schutting of houten poortdeur laten plaatsen, let dan goed op het soort hout wat de leverancier gebruikt. We willen natuurlijk wel een duurzame en stevige schutting.

Berichten gemaakt 21

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven