Veel huishoudens hebben af en toe last van schimmel in huis. Zeker in de badkamer kan dit problematische vormen aannemen. Het ziet er niet fris uit, en dat komt natuurlijk omdat het absoluut niet fris is. Schimmels kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van bewoners, en ook voor schade in het huis zorgen. Het is dan ook voor iedereen aan de orde om schimmel zo veel mogelijk te voorkomen. Daarom hier een kort overzicht van hoe schimmel ontstaat en wat je kan doen om dit te bestrijden en voorkomen.
Hoe groeit schimmel?
Een schimmel is een levend organisme dat groeit en "voortplant" door sporen te verplaatsen door de omgeving. Bij de meeste schimmels in huis verspreidt de schimmel haar sporen door de lucht om ons heen. Dit zijn vaak microscopische deeltjes die niet te zien zijn. Warme lucht en een vochtige omgeving zijn ideale omstandigheden voor een schimmel om te groeien. Wanneer er sporen terechtkomen op zo'n plek kan de eerste schimmelplek al na twee dagen zichtbaar zijn.
Waarom groeit het zo vaak in de badkamer?
Zoals al gezegd groeit een schimmel het beste in een warme, vochtige omgeving. Door het gebruik van een douche en misschien ook een droger wordt de badkamer al gauw warm en vochtig. Hierdoor is de kans gewoon groter dat sporen uitgroeien tot een schimmelplek in de badkamer. De voeding om te groeien haalt de schimmel van organische deeltjes die bijvoorbeeld tijdens het douchen in de lucht blijven hangen. Als de juiste omstandigheden daar zijn groeit een schimmel ontzettend snel.
Hoe voorkom je schimmel in de badkamer?
De meest effectieve manier om schimmel te voorkomen is om ervoor te zorgen dat de badkamer zo min mogelijk warm en vochtig is. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je stopt met douchen, maar je kan de omstandigheden toch minimaliseren. Het belangrijkste is dat er een goede circulatie van lucht is. De ruimte blijft dan minder lang vochtig, en ook de warmte zal sneller wegstromen. Een ventilatiesysteem is dus wel het minste wat gedaan moet worden om schimmel te voorkomen. Verder helpt het om met een handdoek of een washandje de douchewand en omgeving even droog maakt. Laat de deur open staan en ventileer na het douchen nog minimaal een half uur. Een goede douchegoot waar het water ook echt goed wegloopt helpt ook veel. Desnoods kan je met een trekker nog even het water in de goede richting leiden. Als laatste is het belangrijk om de hoekjes en kiertjes in de badkamer regelmatig te controleren. Als er dan wel schimmel ontstaat is het belangrijk dat je er op tijd bij bent.